ANSVSA: Caz atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB)

Pentru o probă prelevată de la o bovină sacrificată în data de 16.12.2014, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, în urma testării efectuate în cadrul programului de supraveghere a Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), a rezultat suspiciunea de boală, în data de 22.12.2014. Imediat au fost demarate acţiunile necesare, conform procedurilor. A fost stabilită identitatea şi exploataţia de origine a bovinei suspecte de ESB, o exploataţie non-profesională (gospodărie) din judeţul Covasna şi au fost identificaţi ascendenţii şi descendenţii.

DSCN2818

În acest moment se află în desfăşurare acţiunea de stabilire a cohortei animalului pozitiv şi a celelorlalte animale cu care a venit în contact aceasta şi au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor. Sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment, carnea nu a fost comercializată pe piaţă. S-a dispus măsura de sechestrare a cărnii şi a subproduselor rezultate de la bovina pozitivă, precum şi de la bovina sacrificată înaintea acesteia pe linia de tăiere şi s-au efectuat dezinfecţii ale abatorului.

În urma confirmării diagnosticului de ESB de către  Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală (Laboratorului Naţional de referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile – EST), în data de 23.12.2014, s-a procedat la confiscarea şi distrugerea cărnii şi a produselor sechestrate, într-o unitate de neutralizare, autorizată sanitar veterinar.

Conform procedurii, proba a fost transmisă, în data de 7 ianuarie 2015, pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie. Laboratorul Comunitar de Referinţă a furnizat buletinul de analiză, iar rezultatul transmis este formă atipică de ESB. Se vor lua toate măsurile prevăzute de legislaţie pentru această situaţie şi pentru toate animale din  exploataţiile cu care a venit în contact bovina diagnosticată cu ESB. Animalele sunt în curs de evaluare, în vederea aplicării măsurilor de despăgubire a proprietarilor, urmând a se dispune uciderea acestora şi dirijarea cadavrelor către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar. Până la stingerea focarului de boală, exploataţia va fi supravegheată oficial sub aspectul circulaţiei animalelor şi al produselor rezultate de la acestea.

Conform legislaţiei naţionale şi internaţionale, ANSVSA a notificat structurile omoloage din Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre depistarea acestui caz de ESB. De asemenea, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene, în cadrul unei întâlniri din data de 16 ianuarie a Comitetutului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sanătate Animală (SCOFCAH), demararea unor studii de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor) privind modalitatea de apariţie a formelor atipice de ESB. România îşi menţine statusul suspendat de „ţară cu risc neglijabil pentru ESB”, ceea ce înseamnă că se respectă aceleaşi condiţii privind comerţul intracomunitar şi exportul de animale.

ANSVSA a organizat, în data de 19 ianuarie 2015, o şedinţă a Consiliului Ştiinţific, pentru a supune analizei, şi în cadrul acestui for de experţi, apariţia acestui caz atipic de ESB.

Membrii Consiliului Ştiinţific au apreciat că ANSVSA a efectuat toţi paşii procedurali prevăzuţi de legislaţia naţională, europeană şi internaţională şi a notificat instituţiile internaţionale conform procedurilor. De asemenea, aceştia au propus ca ANSVSA să solicite Comisiei Europene clarificări privind gradul de extindere al investigaţiilor în vederea stabilirii cohortei animalului diagnosticat cu forma atipică de ESB. Totodată, experţii prezenţi la întâlnire au propus ca ANSVSA să iniţieze o modificare legislativă, prin care Autoritatea să poată desfăşura activităţi de cercetare în domeniul de competenţă, în colaborare cu mediul academic.

Comunicat ANSVSA