Combaterea virusului galben al ridichii

În ultima vreme, cultura de rapiță este atacată din ce în ce mai agresiv nu doar de bolile și dăunătorii existenți, ci și de boli și dăunători noi cum ar fi Club root – cancerul rădăcinilor de rapiță sau TuYV – virusul galben al ridichii.

Probele prelevate din culturile de rapiță din diferite zone au demonstrat prezența virusului. Compania Limagrain a început studiul acestui virus în România în 2017. Anul aceasta, în primăvară, la începutul startului în vegetație al culturii de rapiță, s-au recoltat 11 probe de frunze, din toate zonele de cultură ale rapiței, care au fost testate în laboratoarele Limagrain din Franța. Rezultatul: o infestare medie de 34%.

Virusul se manifestă încă din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei colorații violacee pe marginea limbului foliar. Atacul se continuă și la pornirea în vegetație, primăvara, prin continuarea colorării în violet a limbului foliar. Aceasta duce în final la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masă foliară, silicvele rămân mici, nedezvoltate normal, cu boabe putine și cu MMB scăzut. În cazul unui atac puternic, scade numărul de lăstari, multe silicvele devin seci în totalitate, scade conținutul în ulei și, de asemenea, crește conținutul în glucozinolați. Atacul TuYV se observă foarte greu în cultură deoarece, este confundat foarte ușor cu, carența de fosfor, cu deosebirea că aceasta din urmă se manifestă tot printr-o colorație roșie violacee, dar la nivelul întregului limb foliar nu doar pe marginile acestuia. Prezența TuYV în cultura de rapiță poate provoca pierderi de producție de până la 25%, precum și deprecierea calității recoltei. Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Încălzirea globală și interzicerea neonicotineidelor vor favoriza dezvoltarea și răspândirea acestui virus în culturile de rapiță din țara noastră. Pentru a preveni pierderile de recolta provocate de TuYV, compania Limagrain vine în sprijinul fermierilor cu hibrizi rezistenți la acest virus, cum ar fi LG ARCHITECT și LG ABSOLUT. Pentru a limita atacul TuYV, nu trebuie uitată monitorizarea foarte atentă a culturii și combaterea afidelor.