Erbicidarea din toamnă a rapiței, cheia către o cultură profitabilă

Suprafețele cultivate cu rapiță în România au crescut considerabil în ultimii ani, depășind 700.000 de hectare.

Această tendință a fost încurajată în principal de cererea constantă pentru produsele rezultate în urma procesării rapiței precum: uleiul alimentar, producerea de biodiesel și șroturile pentru hrănirea animalelor. De asemenea fermierii au fost atrași de profitabilitatea ridicată pe unitatea de suprafață precum și de condițiile favorabile pentru această cultură în anii precedenți.

Chiar și de cei mai experimentați fermieri, rapița este considerată o cultură care necesită o atenție mărită și care răspunde pozitiv la tehnologiile avansate. Fiind o cultură care se seamănă devreme, de regulă începând cu a doua decadă a lunii august, rapița are o perioadă lungă în care este expusă concurenței buruienilor. Astfel, erbicidarea în preemergență poate fi un element cheie pentru o cultură profitabilă. În cazul erbicidării în preemergență cele mai bune rezultate se obțin atunci când patul germinativ este bine mărunțit cu un nivel optim de umiditate. Gradul de mărunțire al solului influențează pozitiv acțiunea erbicidelor cât și efectul rezidual în cazul erbicidelor pe baza de metazaclor (Sultan 50 SC și Sultan Top).

În cazul în care se optează pentru erbicidarea în postemergență timpurie, pentru a obține o combatere bună se va urmări ca buruienile să nu depășească stadiul de patru frunze. Erbicidarea în toamnă este cu atât mai importantă deoarece atunci se aplică și fertilizarea care stimulează în exces dezvoltarea buruienilor care ajung rapid într-o fază avansată de vegetație când nu mai pot fi controlate eficient.

Sultan 50 SC și Sultan Top, 2 erbicide pe bază de metazaclor

Pentru combaterea buruienilor în fenofazele menționate mai sus, Adama propune fermierilor două erbicide pe bază de metazaclor, Sultan 50 SC (metazaclor 500 g/l) și Sultan Top (metazaclor 375 g/l + quinmerac 125 g/l).

Metazaclor este o substanță activă intens folosită de către fermierii din vest-ul Europei datorită selectivității deosebite pentru rapiță precum și a eficienței dovedite în timp și a efectului remanent asupra buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale. Astfel, prin intermediul substanței active metazaclor, se combat buruieni problemă care germinează încă din toamnă precum turița, macul, iarba vântului, traista ciobanului etc. Pe solele puternic îmburuienate și cu specii mai rezistente se recomandă aplicarea în preemergență a amestecului Sultan 50 SC + Kalif 480 EC, cu avantajul extinderii spectrului de combatere și accelerarea procesului de combatere a buruienilor prin modurile diferite de acțiune. Produsele se pot achiziționa în pachetul tehnologic Sultan Extra, caz în care fermierii pot economisi 10% comparativ cu produsele cumpărate separat.

O altă verigă importantă în tehnologia de cultivare a rapiței este combaterea samulastrei de cereale. De cele mai multe ori rapița urmează în rotație după cerealele păioase motiv pentru care se impune aplicarea unui graminicid pentru a evita o îmburuienare excesivă și consumul elementelor nutritive de către samulastră. Adama recomandă Agil 100 EC graminicidul premium cu cea mai rapidă reacție împotriva samulastrei de cereale și a buruienilor monocotiledonate. Acesta este absorbit în plantă în aproximativ o oră fiind translocat în toate punctele de creștere inclusiv în rizomi. Agil 100 EC rămâne eficient chiar și atunci când este aplicat la temperaturi mai scăzute de 8-10 °C. Acest erbicid este disponibil și în Pachetul Avansat alături de Sultan Top pentru 20 de hectare.

Pachetul Esențial de la Adama, pentru 20 de hectare

Un alt pachet tehnologic conceput pentru protecția culturii de rapiță este Pachetul Esențial (Sultan 50 SC + Leopard 5 EC+ Lamdex 5 EC) pentru 20 de hectare. Pachetul asigură combaterea atât a buruienilor dicotiledonate prin acțiunea substanței active metazaclor prezentă în Sultan 50 SC precum și a buruienilor monocotiledonate cu Leopard 5 EC. De asemenea, pachetul oferă și insecticidul Lamdex 5 EC pentru controlul principalilor dăunători care atacă cultura de rapiță (Ceutorhyncus napi, Athalia rosae, Meligethes aenesus). Astfel indiferent de tehnologia pe care doriți să mizați în toamnă Adama oferă un spectru complet de soluții pentru a obține o recoltă profitabilă.

Andrei DORU

Product Marketing Responsible Adama Agricultural