Legume şi fructe din Turcia contaminate cu pesticide

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din sau cu origine Turcia, în urma repetatelor constatări ale depăşirii limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. Astfel, un transport de 3.342 de kg  de  pere din Turcia a fost depistat pe 7 februarie, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri ale valoriilor pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. Ca urmare, a fost declanşată alerta prin sistemul SRAFF şi produsele au fost sechestrate în vederea trimiterii spre distrugere. Inspectorii ANSVSA au constatat că, de fapt a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kg, diferenţa de 365 de kg fiind trimisă spre comercializare. Ca urmare, unitatea de depozitare a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 de lei şi au fost anunţate organele de poliţie. Două zile mai târziu, în urma verificărilor, inspectorii ANSVSA au depistat un transport de 6.100 de kg de ardei capia roşu, însoţit de un buletin de analiză emis de către laboratorul EuroLab Bulgaria, care arăta depăşiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat. ANSVSA a declanşat alerta prin sistemul SRAFF şi s-a luat măsura distrugerii întregii cantităţi de produs.

Adauga un comentariu