Sprijin pentru fermele familiale

Potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii, statul ar urma să sprijine fermele familiale cu fonduri pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii şi va subvenţiona dobânda la creditele pentru investiţii.

Pentru a beneficia de sprijin, activitatea economică desfăşurata de ferma familială trebuie să fie înregistrată şi autorizată. O altă facilitate va fi accesul la programe de formare profesională de scurtă durată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Fermierii persoane fizice care se înregistrează fiscal devin eligibili pentru schema de subvenţionare a accizei la motorină. Aceştia vor beneficia şi de servicii medicale minime în raport cu contribuţiile virate (5.5% din valoarea impozitului se directionează către fondul de asigurari de sănătate).
Ferma familială este unitatea ce realizează maxim 40 UDE (48.000 de euro valoarea producţiei agricole). Sprijinul pentru ferme ar putea proveni din bugetul naţional sau prin PNDR. Astfel, statul ar putea sprijini achiziţia de utilaje şi construcţia de ferme în cadrul măsurii 121, pentru proiecte cu valori cuprinse între 5.000 de euro şi 50.000 de euro.
Fermieri care îşi vor înregistra activitatea şi vor mări suprafaţele cultivate vor putea beneficia de proiect tip gratuit, de fonduri pentru achiziţia de utilaje şi de dobanda subventionată. Fermierii care, de asemenea, îşi măresc efectivele de animale vor beneficia de proiect tip, gratuit, şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje şi pentru construcţia grajdului.