TVA redus şi la alte produse alimentare

produse alimentareMinistrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a precizat ca măsura reducerii Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi extinsă şi la alte produse alimentare începând cu 1 ianuarie 2014, sub rezerva înregistrării unui succes în proiectul privind scăderea TVA la pâine. „Dacă acest proiect de reducere la 9% a Taxei pe Valoare Adăugată la pâine va avea succes, putem extinde şi la alte produse. Guvernul îşi propune să discute această măsură de reducere la 9% a TVA la pâine la următoarea vizită a FMI. Este un proiect pilot pe care l-am fundamentat foarte bine şi care va fi pe masa FMI. S-a făcut o referire că va fi redusă TVA la hoteluri şi restaurante. Nici vorbă de aşa ceva. Noi vorbim de un produs care se numeşte pâine şi întreg lanţul de producţie, respectiv cereale, făină, panificaţie“, a declarat şeful MADR.
În privinţa efectelor concrete ale măsurii asupra consumatorilor, ministrul de resort a opinat că acestea nu pot fi cuantificate, întrucât preţurile sunt dictate de piaţă.
„Nu pot să spun ceva despre o chestiune care ţine de piaţă. Preţul, într-o piaţă funcţională cum este România, ţine de piaţă. Noi urmărim, prin scăderea TVA la 9%, combaterea evaziunii fiscale. Este îngrijorător că în România, numai pe sectorul de pâine evaziunea a ajuns la 70%. Când a fost mărită TVA de la 19% la 24%, evaziunea a crescut de la 50% la 70%. Dacă ne uităm pe cifrele comparative din UE, consumul mediu în UE pe cap de locuitor este de 88 de kilograme de pâine pe an, iar în România fiscalizată avem doar 23 de kilograme. Diferenţa vorbeşte de la sine“, a declarat ministrul Daniel Constantin.